Archive for december, 2014

Hvorfor stikker vi ikke?

mandag, december 15th, 2014

Brug os – vi stikker ikke. Den sætning har der været meget debat omkring på laboratorierne, og netop det har været en af pointerne med kampagnen. En samtalestarter om, hvordan du kan brande bioanalytikerfaget.

På årskursus for Tillids- og Arbejdsmiljørepræsentanter blev Camilla, Bert og jeg stillet en del spørgsmål ved en paneldebat. Der var ikke tid til at svare på det hele, så her kommer svar på et par af spørgsmålene vedrørende kampagnen: Brug os – vi stikker ikke.

Kampagnen blevet til i samarbejde mellem en gruppe af medlemmer i dbio, FU og et konsulentfirma. Opgaven var at skabe den gode, korte fortælling om bioanalytikeren som diagnostisk samarbejdspartner – til medlemmerne og til sundhedsvæsnets øvrige aktører.

Anbefalingen fra konsulentfirmaet blev, at vores kernefaglighed er styrken og afsættet for bevægelsen. Vi skulle passe på ikke at gøre rolle som diagnostisk samarbejdspartner for bred. Og der skulle vækkes en interesse med et kort og klart budskab.

For en bioanalytiker kommer fagligheden altid i første række, og det er en stor styrke. Det betyder, at man altid kan regne med et svar fra os, og det er altafgørende i sundhedsvæsnet.

Men det ved læger, sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle i forvejen. Vores udfordring er snarere den lidt introverte personlighed, der følger med høje faglige standarder.

Derfor er kampagnen ikke et argument for vores faglighed, men en samtalestarter med glimt i øjet.

brug-os2

Kernefortællingen i kampagnen er:

Bioanalytikere er verdensmestre i at tage prøver, analysere og finde de rigtige svar. 80 procent af alle diagnoser stilles på baggrund af vores analyser.

Men vores viden om prøveforløb, effektivisering og kvalitetssikring kan bruges meget mere – til gavn for både patienter og kolleger.

Så brug os – vi stikker ikke. I hvert fald ikke hele tiden.

Der er ingen, der er bedre til vores fag end os. Sammen skal vi forsøge at formidle dette med et glimt i øjet og vi stikker ikke. Hvis vi alle arbejder med brandingen af bioanalytikernes kompetencer, er jeg sikker på, at vi vil få endnu mere indflydelse og gøre vores fag meget mere interessant.

Jeg oplever, at mange bioanalytikere synliggør vores fag i dag, og jeg håber, I også vil være med.

Med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår til jer alle hilsen Martina

Mobning: Den Passive (3. af 6)

mandag, december 8th, 2014

skarmbillede-2014-11-14-kl-124259

Kære medlem

4% af medlemmerne i dbio’s arbejdsmiljøundersøgelse oplever mobning fra kollegerne. Det er 4% for mange. Derfor vil jeg i seks blogs invitere til dialog om de forskellige roller, Bar Social og Sundhed har defineret, der typisk er i en mobbesituation. En rolle i hver blog. I denne skal du møde Den Passive:

Den Passive overser og overhører det, som foregår og gør ingenting – altså en person, der ikke anerkender/erkender, at der er et problem blandt kollegerne, og således ikke gør noget for at bremse mobberen. Et vidne, der ignorerer mobningen, og ignorerer de følelser af afmagt mobbeofferet har.

I materialet fra BAR oplistes en række råd, og summen af alle disse råd er: SIG FRA!

Det kan være overfor mobberen, til ledelsen, til arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentanten, men det vigtigste er at agere.

Har du sagt fra?

Hilsner fra Camilla