Archive for januar, 2012

Trompetbukser er stadig in

mandag, januar 16th, 2012

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Kender du det, at når moden skifter, så kan man se sig nærmest tvunget til, at lægge sit yndlingstøj i gemmerne? Noget nyt og fancy er kommet til, og forholdsvist hurtigt forsvinder det, som man ellers har sværget til tidligere.

Efter mine laboratoriebesøg hen over vinteren har jeg indset, at det måske er på tide, at finde trompetbukserne frem igen. I overført betydning selvklart, for trompetbukserne skal ses som et billede på støj.

Da arbejdsmiljøet begyndte at blive rigtig moderne at beskæftige sig med i 1970’erne, var støj et af hovedområderne – sammen med det man kaldte ”møg og røg”. Men senere eksploderede interessen for et andet arbejdsmiljøområde, nemlig psykisk arbejdsmiljø. Derved blev de mere klassiske arbejdsmiljøområder skubbet lidt til side - ikke glemt, men blot skubbet til side. Herunder støjen.

De laboratorier, som jeg har været på i forbindelse med laboratoriebesøgene, har alle arbejdet aktivt for at bekæmpe støjniveauet, og dette med held rigtig mange steder. Men vi bliver nødt til at indse, at i takt med at vores fag bliver automatiseret, så må støjbekæmpelsen helt i top.

Storrum med maskinparker og arbejdsstationer er og bliver af det dårlige. De enorme apparater - som vi jo selvfølgelig er vildt glade for - larmer mere end hvad godt er. Jeg frygter, at antallet af bioanalytikere med høreskader vil stige, og det må vi for alt i verden undgå. Derfor er det rigtig vigtigt, at starte arbejdet med støjbekæmpelse allerede når et apparat skal indkøbes. Nogen gange sker det dog, at når apparatet står i laboratoriet kan oplevelsen af larmen være en helt anden. Andre apparater istemmer og der er snak omkring apparaterne. Pludselig er larmen mere end hvad der kan accepteres, og det er netop der vigtigt at sige fra, når man oplever ubehag på grund af støjniveauet. Og så skal der handles, for at sænke støjniveauet igen. Måske kan besøg på andre laboratorier være inspirerende – både før og efter indførelse af et apparat.
Det kan endda være, at I allerede har knækket koden - så del den med andre via vores fagblad eller ved at kommentere denne blog.

Hvis I har behov for mere viden om støj - så læs Arbejdstilsynets vejledning
Måske vil I måle, om der er for meget støj på jeres arbejdsplads – så prøv en vejledende måling med denne svenske app til Iphone

Uanset hvad, så er det tid til at ryste støvet af dine gamle trompetbukser, og finde på kreative løsninger der kan dæmpe støjniveauet på laboratorierne.

Hilsner fra Camilla Bjerre

Førstehjælp fra TV-serier?

onsdag, januar 4th, 2012

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Prøv at forestille dig, at du går på en af hospitalets gange med din blodprøvetagningsvogn. Pludselig falder en ældre herre, der gik foran dig, om. Han besvimer midt på gangen, og du er den eneste i nærheden. Hvad ville du gøre, hvis du ikke havde lært førstehjælp? Løbe efter hjælp? Forsøge at kigge efter livstegn? Trække på “viden” fra TV-serier du har set?

Sådan en situation frygter bioanalytikerstuderende at stå i, og jeg tog udfordringen op, da de studerende bad dbio om at hjælpe dem med at få indført obligatoriske førstehjælp i studiet.
Jeg har sidenhen forhørt mig i mit netværk af studerende-organisationer, og lad mig blot slå fast, at dette ikke er første gang, at nogen forsøger at få indført førstehjælp på et studium. Tidligere forsøg er faldet til jorden på grund af de udgifter arbejdsgiverne får ved at indføre førstehjælpen. Jeg tænker derfor, at hvis dbio skal have succes med forsøget, så må vi være virkelig skarpe på argumentationen. Det slog mig, at I læsere kunne ligge inde med de ekstra oplysninger eller ideer, som jeg netop mangler, for at gøre argumentationen ekstra stærk.

Et af de argumenter, der kunne være vigtigt at få be- eller afkræftet er, om nogle studerende får førstehjælp allerede, fordi de følger et førstehjælpskursus på den afdeling, de er i praktik i. Hvis de gør det, er en del af de udgifter arbejdsgiveren vil få ved indførelsen nemlig allerede betalt, fordi nogen af de studerende alligevel ligger skjult i det nuværende budget, og det kan være et væsentligt argument. Ved du, om der er nogle studerende, der automatisk får førstehjælpsundervisning, når de starter i et praktikforløb?

Og får de færdiguddannede nyansatte altid førstehjælp? I så fald, er argumentationen for at de skal have det tidligere holdbar, for man skubber jo blot uddannelsesudgiften foran sig ved at vente med at tilbyde førstehjælp til efter end studium. Hvis alle færdiguddannede alligevel skal have førstehjælpskurset, kunne de ligeså vel have fået det i løbet af studiet. Jeg vil derfor meget gerne høre fra dig, hvis du ved af, at nyuddannede IKKE får førstehjælp ved ansættelsen.

Ligeledes er betalingen essentiel at vide noget om - Ligger udgiften hos afdelingen selv eller er det hospitalet, der betaler for kurserne? Jeg kunne forestille mig, at det er forskelligt fra sted til sted, så meld endelig forskellige erfaringer tilbage.

Et af hovedargumenterne er, at sandsynligheden for, at de studerende får behov for at yde førstehjælp, er lige så stor som for, at de ansatte får behov for at læne sig op ad den viden. Derfor er det dobbeltmoralsk og uforståeligt, at de studerende ikke tilbydes førstehjælp helt automatisk.

Selvom jeg er blevet gjort opmærksom på, at dette er et vanskeligt område at ændre ved, så vil jeg gøre mit yderste. Og jeg håber, at du vil komme med dit besyv, for i sidste ende skulle de studerende meget gerne have mulighed for at redde liv. For som man siger, når det kommer til førstehjælp: Det værste man kan gøre er ikke at gøre noget.

Jeg håber, at du kan supplere med gode ideer til, hvordan opgaven kan løses - selv små input har interesse, og kan i sidste ende være tungen på vægtskålen.

Husk, at det også er muligt at skrive anonymt - du kan også maile mig på cbj@dbio.dk

Hilsner fra

Camilla Bjerre