Archive for januar, 2010

Har du det bedste slogan til faget?

torsdag, januar 28th, 2010

proflogomdbio

Af Lotte Gaardbo,

Tænk, at man nu kan komme i direkte kontakt med jer alle sammen. Uden for meget besvær, kan I nu komme med input til, hvordan vi kan profilere vores profession – et slogan så andre også kan forstå, hvad det er vi som bioanalytikere kan og gør for at hjælpe patienterne trygt og hurtigt gennem deres diagnostiserings- og behandlingsforløb. Jeg kender mange kreative bioanalytikere, så  ideen med en slogankonkurrence, tror jeg kan give nogle spændende og måske lidt vilde forslag til, hvordan vi hurtigt og præcist kan fortælle vores venner og bekendte, hvad det egentlig er, vi går og arbejder med. Jeg glæder mig til den dag, hvor alle på den mest selvfølgelige måde ved, hvad en bioanalytiker er, og hvordan en bioanalytiker bidrager til det samlede patientforløb. Jeg venter spændt på dit bidrag til slogankonkurrencen. Klik ind på www.dbio.dk/slogankonkurrence

Fra det offentlige til det private?

mandag, januar 25th, 2010

Af Camilla Bjerre

Kære Medlem

Jeg har prøvet at finde ud af, hvordan det nu lige hænger sammen med prisforskellen mellem undersøgelser udført på offentlige kontra private hospitaler. Jeg tænker, at det vil være interessant at vide, hvor meget privathospitalerne får for en undersøgelse i forhold til det offentlige, når en undersøgelse ikke kan udføres i offentligt regi. Og det er jo netop relevant i disse tider, hvor offentlige ikke-besatte stillinger nedlægges og bioanalytikere endda bliver afskediget.

En afdeling, der bliver beskåret i antallet af ansatte, er selvfølgelig presset på at kunne nå at udføre alle de undersøgelser de plejer. Det er jo logik for burhøns. Derfor kan alternativet enten blive, at alle løber hurtigere - hvilket for mange afdelinger er utopi, eftersom der allerede produceres maksimalt. Hvor det er muligt er det andet alternativ, at sende nogle undersøgelser til de private hospitaler. Og hvordan er det lige, at jeg kan finde ud af, hvor meget der så “suges” fra det offentlige til det private hospital? Priserne er fuldstændig umulige at opdrive. Og der er sørme ikke mange, de har lyst til at svare på mine spørgsmål.

Alle bioanalytikere jeg har drøftet dette med er overbevist om, at de offentlige afdelingernes budgetter bliver tørlagt af disse analyser der udføres i det private. Og det er jo en rigtig ond cirkel - hvis det altså er korrekt.

Jeg synes, at det ville være rigtig godt at få belyst denne problemstilling, da jeg er blevet opmærksom på, at det ligger flere på sinde. Hjælp modtages gerne på denne blog eller min mail: cbj@dbio.dk, hvis anonymitet er at foretrække.

Venligste hilsner fra

Camilla

Det er synd for jer, der bliver fyret - det er synd og skam for os alle sammen! (-bekymringer om et offentligt sygehusvæsen under afvikling)

torsdag, januar 14th, 2010

Af Lotte Gaardbo.

Nu er den der igen – sparekniven, og det er igen landets hospitaler, der må stå for skud. Først blev det Herlev, så Rigshospitalet - og så…?
Usikkerheden blandt personalet er stort – jeg føler med jer. Det er uoverskueligt og frygteligt at være den, der er blevet prikket, men man skal ikke glemme, at det også er hårdt, at være den, der går fri.
Det er uforståeligt og uretfærdigt, når man har knoklet med at opfylde ventetidsgarantier, behandlingsgarantier, kræftpakker med mere.
Det er frustrerende, når man har gjort sig umage for at leve op til alle regeringens målsætninger, at man som tak kan risikere en fyreseddel.
Det virker formålsløst og uforudsigeligt, når der tilsyneladende ikke er nogen, der vil tage ansvaret for den groteske situation.
Ens egen ledelse mener, at det er hospitalsledelsen, der har fejlet. Hospitalsledelsen sender fluks bolden videre til regionen, som flugter den direkte til staten. Og så skyder Sundhedsministeren hurtigt bolden tilbage til regionerne. Det må være sådan, det føles at være hovedperson i en Kafka-roman.

Et velfungerende offentligt sundhedsvæsen i verdensklasse – det er Lars Løkkes drøm.
Med det mener han tilsyneladende et ressourcemæssigt udsultet offentligt sundhedsvæsen, understøttet af en blomstrende privat sektor – vel at mærke finansieret af offentlige midler.

Det er uretfærdigt for jer det lige nu går ud over. Det er synd og skam for vores alle sammens lige og frie ret til at blive behandlet i et toptunet offentligt sundhedsvæsen.

Bioanalytikerfagets fremtid

fredag, januar 8th, 2010

Af Camilla Bjerre

Kære Medlem

Jeg er stødt på en hjemmeside, der virkelig vakte min faglige nysgerrighed!

Den hedder “Destination Fremtiden” og giver et bud på, hvordan verden ser ud i år 2022. Jeg fandt hjemmesiden, da jeg ledte efter nogle udviklingstendenser indenfor det, jeg tror kommer til at præge vores fag i fremtiden, nemlig nanoteknologi.
Hjemmesiden beskriver forskellige temaer, der blandt andet er relevante for bioanalytikere, og jeg kan varmt anbefale den til alle jer, der er nysgerrige omkring vores fags udvikling.

At være på forkant med udviklingstendenserne er jo en måde, vi kan sikre laboratoriernes fortsatte udvikling. Da jeg (som beskrevet i blogindlægene om farlige gamle arbejdsmetoder) bad jer om at melde jeres tidligere uhensigtsmæssige arbejdsmetoder ind til mig, fik jeg også en hel del historie om vores fag med i kølvandet. Det har været enormt inspirerende, eftersom jeg kun kender faget fra 1996 og frem. Og der er jo ingen tvivl om, hvilken rivende udvikling vores fag har været præget af gennem tiden. Og den udvikling er langt fra slut - jeg tror nemlig, at vi kommer til at opleve, at bioanalytikerfaget er et fag, der aldrig vil stå “Stand By”.

Mit bud på fremtiden er som sagt, at nanoteknologi kommer til at spille en enormt vigtig rolle i vores fag, men hvad tror du?

Jeg synes, at det kunne være enormt spændende at drøfte udviklingstendenser her på bloggen, så lad høre….Hvad er dit bud?

De venligste hilsner fra

Camilla Bjerre