Archive for december, 2009

Frygt for vold

torsdag, december 17th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære Medlem

Da jeg var forholdsvis nyuddannet skulle jeg tage EKG på en patient på psykiatrisk afdeling - den lukkede. Egentlig havde jeg det ikke godt ved at gå ind på afdelingen, da jeg ikke følte, at min viden om, og erfarring med psykisk syge var noget at skrive hjem om. Jeg skulle tage EKG’et på en meget dårlig patient. Både fysisk og psykisk. Patienten lå på en madras under et spisebord på et meget lille værelse og havde ondt i brystet. Personalet sagde, at der lå vedkommende altid, og jeg bare skulle tage det - for patientens skyld. (Min arbejdsstilling var ikke lige den mest optimale). Mens jeg ligger på knæ under bordet med ledninger over det hele, langer patienten voldsomt ud efter mig. Lynreflekser eller sjete sans gjorde, at jeg fik trukket hovedet til mig, og jeg slap for at komme tilbage på afdelingen med et ordentligt sæbeøje.

Min historie er absolut ikke enestående - heller ikke for bioanalytikere på trods af vores relative korte patientkontakt.

Antallet af arbejdsulykker i en københavnsk kommune, som er grundet vold og trusler er steget igennem de seneste par år. Det skyldes blandt andet, at antallet af demente og psykisk krævende ældre er steget. Det samme gør sig givetvis gældende for bioanalytikere, hvorfor det er en rigtig god ide, at lære lidt mere om vold og trusler på arbejdspladsen. Hjemmesiden Arbejdsmiljøviden.dk har et stort tema om vold og trusler, der er meget anbefalelsesværdigt. Det kan jo være, at denne viden er med til, at du er bedre klædt på til at tackle og vurdere situationer, hvor risikoen for at blive udsat for vold er stor.

Venligste hilsner fra

Camilla Bjerre

Etisk dilemma

onsdag, december 9th, 2009

FagetikAf Camilla Bjerre

Kære Medlem

Vi kender det alle sammen: Et møde med en patient forløb ikke helt som det skulle. Man kan være lidt i tvivl, om man gik over sine egne grænser, patientens grænser, kollegers grænser osv. Bagefter i kaffestuen til pause drøftes situationen med kollegerne, og der er pludselig lige så mange meninger til en problemstilling, som der er kolleger til pausen. Og det mærkelige ved situationen er, at alle egentlig hver især er overbevist om, at deres holdning er den alle andre er enige i.

Det er selvfølgelig et etisk dilemma jeg her skriver om, for sådanne problemstillinger er oftest ikke noget man er enige i - til at starte med. Men man kan jo på afdelingen aftale retningslinier for forskellige situationer man kan stå i: Blodprøvetagning på toilettet, EKG på gangen, lungeskintigrafi på en patient der tvivlsomt vil overleve og mange, mange andre situationer.

Som oftest handler man ud fra bedste evne, men for at prøve at undgå fornemmelsen af at handle mod sin egen overbevisning, kan I på afdelingen jo blive enige om, hvordan I som faggruppe vil handle i forskellige situationer. Så kan I i fællesskab stå sammen om beslutningen og handle derefter.

Du kan få mere inspiration til at drøfte etiske dilemmaer på Danske Bioanalytikeres hjemmeside.

Har din arbejdsplads drøftet f.eks. EKG-tagning på gangen?

Venlig hilsen

Camilla Bjerre