Archive for november, 2009

Find din indre graffitimaler frem!

mandag, november 30th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Hver dag, når jeg er på vej til arbejde går jeg forbi en tunnel, hvor der er graffiti. Et par gange om måneden maler DSB’s personale grafittien over med hvid maling, og dagen efter er der skrevet ny graffiti. I dag, da jeg gik forbi havde graffitimalerne fået endnu et blankt stykke papir at male på, og de havde skrevet: ”DSB taber – skriverne vinder”.

Dette blogindlæg skal nu ikke handle om graffiti eller om, hvorvidt jeg billiger eller ej. Det gør jeg dog ikke – men sikke en ihærdighed de lægger for dagen!

Det fik mig til at tænke på en oplevelse jeg havde fredag aften, da jeg kom (meget sent) hjem fra Årskursus for AMiR’er og TR’er. Jeg sad og slappede af til en serie uden reel interesse, da de i serien pludselig skulle have nogle blodprøvesvar fra laboratoriet. De spurgte hinanden om, hvem der skulle kontakte laboranterne – altså det var det oversætteren skrev, for den engelske betegnelse var rigtig nok.

Jeg ved selvfølgelig godt, at der arbejder mange laboranter på landets laboratorier, men det burde da være bioanalytikerne de refererede til i oversættelsen. Derfor fløj jeg til tasterne og skrev til TV2, og gjorde opmærksom på fejlen. Og så var det jo her til morgen, at jeg stødte på graffitimalerne igen. Tænk hvis vi som faggruppe var lige så ihærdige! Tænk hvis der var kommet måske bare 40 henvendelser på baggrund af den fejlagtige oversættelse.

Det ville da være ikke mindre end fantastisk!

Så derfor lyder min opfordring til jer alle: Find jeres indre graffitimaler frem! Flyv til tasterne, når I opdager, at bioanalytikernes fagbetegnelse bruges forkert.

Venligste hilsner fra

Camilla Bjerre

Farlige gamle arbejdsmetoder - DEL 2

fredag, november 20th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære Medlem

For nogle uger siden bad jeg om jeres hjælp til at indsamle materiale til de farlige gamle arbejdsmetoder som bioanalytikerne havde, før der kom fokus på det sunde arbejdsmiljø. (Se blogindlægget: “Farlige gamle arbejdsmetoder - DEL 1″.) Jeg har modtaget knap 40 beskrivelser - Tusind tak for dem. De var nemlig en uvurderlig hjælp på mødet, der netop har været afholdt med to specialister fra en arbejdsmedicinsk klinik.
Og jeg tænkte, at denne problemstilling er vigtig at følge op på, så I alle kan følge med i, hvor langt undersøgelsen er nået.

Vi besluttede på mødet, at dele undersøgelsen op i to dele. Først skal der startes op med at finde alt, hvad der er lavet af undersøgelser på bioanalytikernes arbejdsområde indenfor emnet. Både i Danmark, men også i de lande vi typisk sammenligner os med, nemlig Skandinavien og Tyskland.

Hvis dette materiale er fyldestgørende til at trække konklusioner ud fra bruger vi selvfølgelig det. For at tænke i den økonomiske besparelse ved at bruge andres materialer.

Hvis det indsamlede materiale ikke er fyldestgørende, foreslog arbejdsmedicinerne, at vi fik hjælp fra en medicinstuderende, der er interesseret i arbejdsmedicin. Han/hun kunne så lave en tilbundsgående undersøgelse. Denne del er selvfølgelig utrolig afhængig af, hvad det koster.

Der er ingen tvivl om, at det er et rigtig vigtigt emne at få undersøgt, men vi bliver også nødt til at skæve til, hvad det koster.

Jeg synes, at løsningsmodellen med de to etaper er en rigtig god ide. Nu bliver det bare, at væbne sig med tålmodighed, for sådanne undersøgelser tager tid, hvis de skal gøres grundigt.

Jeg vil holde jer opdateret via denne blog, når der sker noget relevant i undersøgelsen.

Venligste hilsner fra

Camilla Bjerre

Tre gange så mange!

fredag, november 13th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære Medlem

Hver gang et hold bioanalytikerstuderende bliver færdiguddannet tager jeg med en konsulent ud og holdet et oplæg om, hvad de skal være opmærksom på i deres fremtidige erhvervsliv. Det bliver kaldt “Færdig - Hva’ så?”.
Det har tidligere kun været for medlemmer af Danske Bioanalytikere, men jeg synes, at der også ligger nogle rigtig gode muligheder for medlemshvervning til dbio i oplæget. Derfor blev det i Hovedbestyrelsen besluttet, at det fremover både er for medlemmer og ikke-medlemmer.
Derudover er “Studerendes Lands Udvalg” (studerende der repræsenterer de studerende i dbio) blevet hørt om deres ideer til, hvordan jeg kunne få flere studerende til at deltage. De foreslog blandt andet, at kontakte underviserne på laboratorierne og bede om deres hjælp med at sprede invitationen.

Og de tiltag må sørme siges at have virket!

På skolen i Århus kom der 58 studerende. Der plejer at komme omkring 20 studerende. Det er næsten tre gange så mange!

Derfor skal der lyde en stor tak til SLU og underviserne. Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at de studerende klædes ordentligt på til deres arbejdsliv - og selvfølgelig, at de ved, hvorfor det er så vigtigt at melde sig ind i bioanalytikernes fagforening, Danske Bioanalytikere.

Tilbage ligger så den vigtige opgave, at tillidsrepræsentanterne minder de nyuddannede om, at melde sig ind, når de starter deres arbejde på laboratorierne - hvis de studerende da ikke allerede har nået det.

Har du nogle gode ideer til, hvordan vi kan få flere nyuddannede til at melde sig ind i Danske Bioanalytikere eller gode måder at tage en drøftelse om medlemskab op på?

Venligste hilsner fra

Camilla Bjerre