Archive for maj, 2009

Operation Spydspids

fredag, maj 29th, 2009

dsaAf Camilla Bjerre

Kære medlem

Da jeg var til DSA’s generalforsamling i går blev der blandt andet fortalt om et tiltag, der skal gøre efterlønsmodtagere opmærksom på, at de kan gå på efterløn og samtidigt arbejde. Man kan nemlig få supplerende efterløn, hvis man arbejder højst 29,6 timer om ugen. Har man for eksempel 20 arbejdstimer om ugen, kan man få efterløn for de resterende 17 timer.

DSA oplyser på deres hjemmeside, at mange lønmodtagere foretrækker en gradvis afgang fra arbejdsmarkedet, men det er de færreste, der arbejder ved siden af efterlønnen. Mange kender nemlig ikke de muligheder som findes i den fleksible efterlønsordning.

Yderligere oplyser DSA, at en undersøgelse fra FTF viser, at mere end halvdelen af lederne ikke kender og gør brug af muligheder i den fleksible efterløn. Det samme billede går igen blandt lønmodtagere mellem 50-59 år, og her er der op mod 70 %, der tilkendegiver, at de vil være interesserede i fleksibel beskæftigelse.

Det synes jeg er meget interessante resultater. Netop i vores fag som bioanalytikere, hvor vi har stor personalemangel, kan muligheden for at arbejde samtidigt med man er på efterløn være en rigtig god løsning. Forhåbentlig både for arbejdspladsen men også for personen, der kunne ønske en gradvis afgang fra arbejdsmarkedet. Du kan selvfølgelig læse meget mere på DSA’s hjemmeside.

Har din arbejdsplads erfaringer om efterlønsmodtagere, der arbejder?

Er du efterlønner, der gør brug af ordningen?

At dele sine erfaringer andre med læsere af denne blog kan komme mange til gode. Det kunne være en rigtig god platform til videns deling. Det eneste det kræver er, at der er nogen der svarer – så god skrivelyst.

Venlige hilsner

Camilla Bjerre

En fagforening?!

mandag, maj 25th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Jeg vil i dette indlæg gøre mig nogle tanker om fordelene ved medlemskab af dbio frem for Kristelig Fagbevægelse.

Kristelig Fagbevægelse (Krifa) omtaler sig selv som en fagforening. Jeg har bare lidt svært ved at gennemskue, præcis hvor faget kommer i spil. Krifa har ingen faglige kurser. De har ingen repræsentanter i bioanalytikeuddannelsernes bestyrelser og ingen kontakt med bioanalytikerstuderende. De har ingen ansatte/valgte bioanalytikere ansat i Krifa’s sekretariat. Jeg kan ikke forestille mig, at Krifa kommenterer på høringssvar om bioanalytikernes uddannelse eller sundhedspolitiske spørgsmål i det hele taget.
Jeg behøver vel ikke at nævne, at dbio er aktiv indenfor alle de ovenstående vigtige faktorer?

Jeg har undersøgt ”foretagenet” nærmere og er blevet opmærksom på, at Krifa ikke har nogen Konflikt-kasse. Altså en opsparring til at betale løn til medlemmerne under en strejke. Krifa har nemlig indgået en aftale om, at de i intet tilfælde må gå i strejke. Og hvad skulle de gå i strejke for? Krifa har jo ikke nogen overenskomst på f.eks. bioanalytikernes område. Forhandlinger med arbejdsgiverne om overenskomsten må jo siges, at være den afgørende grund til at gå i strejke.

Det aller bedste argument for ikke at være medlem af Krifa er for mig, manglen på Tillidsrepræsentanter. TR’en er en utrolig stærk repræsentant for dbio og for dig på arbejdspladsen. TR tilser, at overenskomsten følges og tager affære, hvis dette ikke er tilfældet.

I bund og grund handler dbio vel om det, at mange støtter op om dem der har brug for hjælp af den ene eller anden form. Man kan aldrig vide, om man er en af dem, der får brug for hjælp. Det handler vel om (tør jeg sige det?): Solidaritet!

Hvad er din holdning?   

Venlige hilsner

Camilla Bjerre

Har du også brug for 28 timer i døgnet?

tirsdag, maj 19th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

FTF har netop gennemført en undersøgelse af trivselsniveauet ved hjælp af deres FTF-panel. Panelet består af et repræsentativt udsnit af medlemmerne fra deres medlemsorganisationer. 159 bioanalytikere svarede på undersøgelsen. Fem af disse svarede ”Virkelig meget” til spørgsmålet om de følte sig anspændte, nervøse, urolige og havde søvnbesvær eller tænker på problemer hele tiden.

Fem personer er faktisk ret meget, og det havde været rigtig godt, hvis undersøgelsen havde indeholdt spørgsmål, der både var rettet mod fritiden og mod arbejdspladsen. Hvor føler man sig belastet, på hvilken måde og hvorfor?

Hver især kan de fem personer have en følelse af, at arbejdsgivers forventninger overstiger den enkeltes forventninger i forhold til arbejdets indhold og mængde. Det er selvfølgelig en situation, der skal løsnes op for. Og det i tæt dialog med den enkeltes leder på arbejdspladsen.

Jeg kan for eksempel mærke på mig selv, at min evne til at kapere ekstra mængder arbejde i en periode er mindre, hvis jeg samtidigt har påtaget mig for meget i min fritid. Det kan til tider være en svær balancegang. Til gengæld kan jeg også mærke, at jeg kan have mange forskellige bolde i luften rent arbejdsmæssigt, hvis jeg ved, at min mand har helt styr på hjemmefronten. Jeg har altså måtte indse, at døgnet kun har 24 timer – Og det er mig der skal vælge, hvordan jeg vælger at udfylde dem. Et bevidst valg for mig har jo været, at opgive mit arbejde som bioanalytiker og stille op til hvervet som næstformand i dbio. Et tidskrævende, men utrolig spændende hverv.

Hvordan har du sammensat dine 24 timer?

Yderligere inspiration kan du finde ved at søge på stress på dbio.dk.

Venlige hilsner

Camilla

Hvad skal vi tale om?

fredag, maj 15th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Jeg må indrømme, at mine forventninger om hvor livlig en debat der ville være på denne blog har været skudt helt over målet. I den forbindelse bed jeg mærke i et udsagn fra en web-redaktør i en anden fagforening. Hun sagde, at deres blog faktisk var medlemmernes blog. Den var initieret af medlemmerne og handlede stort set kun om faglige problemstillinger. Formandskabet skrev ikke på bloggen.

Jeg havde forestillet mig, at denne blog skulle synliggøre, hvad mit arbejde består i. Netop for, at du som medlem kan se hvad jeg har fingrene i. Det har mest været større områder jeg har blogget om, men måske skal det være mere dagligdags fortællinger?

Vigtigst af alt er, at du læser denne blog og har lyst til at skrive med - derfor vil jeg spørge ud i det åbne:

Hvad vil DU være interesseret i at blogge om?

Venlige hilsner

Camilla

Fortæl om de åbenlyse medlemsfordele

tirsdag, maj 5th, 2009

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Det er jo så ærgerligt ikke at vide, hvad man går glip af. Derfor handler dette blogindlæg handler om et af de tiltag, der bliver gjort for at gøre opmærksom på de åbenlyse fordele ved medlemskab af dbio.

Den ene af plakaterne, der linkes til her på bloggen, er for nyligt blevet udviklet af de Studerendes Lands Udvalg (SLU). Plakaten har til hensigt at synliggøre Danske Bioanalytikere på skolerne.
Der er sidenhen blevet udviklet en plakat til færdiguddannede ikke-medlemmer. Begge plakater kan printes ud fra RepræsentantNet, så de kan hænges op på arbejdspladserne. Ydermere bliver de snarest sendt i postkortformat til Regionsformændene, hvorfra de også kan udleveres.

Jeg håber på din hjælp til at få hængt plakaterne op?

Venlige hilsner

Camilla