Archive for the ‘EGA igen igen’ Category

EGA igen igen

lørdag, maj 7th, 2011

Af Camilla BjerreBlodprøve


Kære medlem.


Ansatte med ensidigt gentaget arbejde har tre gange så meget fravær som ansatte med varierende arbejdsform. Og, hvis den ansatte med ensidigt gentaget arbejde har smerter i led og muskler, så stiger fraværet endda til 5-10 gange så meget fravær. (Kilde: Øje på arbejdsmiljøet, nov. 2010, LO)
Se det er jo tal, der er værd at se nærmere på, både for de ansattes synsvinkel, men også for arbejdsgivernes. Inden vil jeg blot fremhæve, hvorledes ensidigt gentaget arbejde defineres af Arbejdstilsynet. Det er når ensartede arbejdsbevægelser gentages med stor hyppighed en væsentlig del af arbejdsdagen som led i det daglige arbejde. Arbejdet vurderes ikke som ensidigt, gentaget, hvis de ensartede bevægelser udføres mindre end ca. ti pct. sammenlagt af den tid, det pågældende arbejde udføres.

Den ansatte er selvfølge interesseret i at have et sundt arbejdsliv, der ikke er præget af smerter og fravær, der er fremkommet, blot fordi man passer sit arbejde. Man fristes til fremhæve dilemmaet, at jo bedre en person passer sit arbejde - jo mere ensidigt gentaget arbejde udsættes hun for - og jo større bliver risikoen for fravær. Ingen har jo bevidst valgt sit arbejde fordi det kan gøre en syg - derfor burde det også være rimeligt at forvente, at man som arbejdstager kan passe sit arbejde uden at det medfører arbejdsskader.

Jeg sikker på, at de ansattes ve og vel ligger arbejdsgiverne rigtig meget på sinde. Samtidig er arbejdsgiveren selvfølgelig også interesseret i, at de ansatte kommer på arbejde - det er jo klart, at jo mere fravær de ansatte har, jo mindre arbejde udføres der. Og når arbejdet ikke udføres medfører det altid en eller anden form for økonomisk tab - det værende på de synlige omkostninger som for eksempel løn - eller de skjulte omkostninger som dækker over nedsat produktivitet, ledelsens tid til at administrere sygefraværet, kvalitetsforringelser, kollegers overarbejde og lignende. Alle disse udgifter taget i betragtning koster det altså kassen, når en ansat bliver syg. Og er der så nogen, der kan forklare mig, hvorfor der stadig den dag i dag - med så massivt fokus på at fremme det gode arbejdsmiljø - er ansatte, der udfører ensidigt gentaget arbejde? Det er rigtig dyrt, den ansatte selv og kollegerne lider overlast, der går meget tid fra lederens øvrige opgaver til at tage hånd om den sygemeldte - ja jeg kunne blive ved med at liste ulemper op, men har et klogt sted læst, at man skal holde sig til tre oplistninger…

Begge parter har altså soleklare incitamenter til at undgå det ensidige gentagede arbejde - der mangler måske bare det sidste lille skub, så der bliver sat fokus på ensidigt gentaget arbejde igen - for selvom det er ikke mange år siden, at det var et vaskeægte buzzword er det ikke ensbetydende med, at det ikke eksisterer mere.

Det korte af det lange: hjælp hinanden til at spotte, når en kollegas arbejdsdag pludselig ser lige lovlig ensformig ud. Mærk, hvordan din egen krop føles og reagerer - og gør noget ved det, hvis du ikke har det godt efter en endt arbejdsdag.
Og sidst men ikke mindst til arbejdsplanlæggerne; I bør selvfølgelig være ekstra opmærksomme, for det er jer, der planlægger INDEN arbejdsdagen går i gang og kan se, om der er noget der ikke umiddelbart virker hensigtsmæssigt.

Hvis du har en god ide til, hvordan der kan sættes fokus på mindskelse af ensidigt gentaget arbejde, eller du vil kommentere, på det jeg har skrevet, så er du mere end velkommen til at bruge kommentarfeltet herunder.

Hilsner fra

Camilla Bjerre