Archive for the ‘Når det går galt – næsten’ Category

Når det går galt – næsten

mandag, november 18th, 2013

399050_4934493836362_1127924124_n

Af Camilla Bjerre

Når det går galt – næsten.

Kære medlem

Du var ved at glide på trappen, men genvandt hurtigt balancen
Din kollega tabte en blyholder til et radioaktivt kit, men nåede at flytte foden.
En studerende skulle til kantinen og var ved at falde på et nyvasket gulv.

Fællesnævneren på disse eksemler er, at der var ved at gå galt – en nærved-ulykke. Altså en hændelse, der kunne have medført personskade, men ikke gjorde det. Hvis ulykken var sket, ville der blive handlet på ulykken og uhensigtsmæssigheder ville blive korrekset. Men sker det med nærved-ulykkerne? Ligger det lige for at tænke: ”Jamen, der skete jo ikke noget”?

Nærved-ulykker bør tages mindst lige så alvorligt som reelle ulykker. Det er jo en gylden mulighed for at erfare, hvor der skal sættes ind med forebyggelse. Et gratis varsel.

Selvom der kun er pligt til at anmelde ulykker, der medfører fravær eller som kan være erstatningsberettiget, er det en rigtig god ide at registrere også nærved-ulykkerne. Hvorfor vente med at handle til det en dag går rigtig galt?

Alle medarbejdere er centrale, når det gælder nærved-ulykker, for lederen eller arbejdsmiljørepræsentanten går ikke med rundt og holder øje med de ting, der kunne være sket. Det ved kun den enkelte selv. Derfor bør alle informeres om, at nærved-ulykker også er et område, hvor de har et ansvar. 
Herefter er det op til arbejdsmiljøgruppen at analysere og handle på nærved-ulykkerne, så de tages lige så alvorligt som de faktiske ulykker. Forebyggelse er en af de vigtigste opgaver for arbejdsmiljøgruppen – og alle andre på arbejdspladsen også.

Der er meget viden at hente i dette hæfte – både om, hvordan medarbejderne engageres, hvordan registreringen kan gøres og hvordan analysen af området kan tilrettelægges.

Mange hilsner fra Camilla Bjerre