Archive for the ‘Medlemsudvikling i dbio’ Category

Medlemsudvikling i dbio

mandag, april 22nd, 2013

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

”Hvordan går det egentlig med medlemsudviklingen i Danske Bioanalytikere?” Sådan lyder et af de spørgsmål, jeg ofte får. I denne blog vil jeg give et billede af de seneste tendenser – og prøve at beskrive, hvad jeg synes, vi skal gøre ved det.

Cirka ni ud af ti af de potentielle medlemmer på hospitalerne har valgt at melde sig ind i dbio.
Sådan har det overordnede billede set ud i rigtig mange år, men det er ikke ensbetydende med, at antallet af medlemmer i dbio er konstant. Antallet af medlemmer er svagt faldende over en årrække. Samtidig er det totale antal, der arbejder på laboratorierne imidlertid også faldende, og derfor er det stadig nogenlunde samme andel, der er medlem af Danske Bioanalytikere. Organisationsprocenten er således næsten konstant. De, der forlader faget, kan for eksempel være gået på pension eller søgt til andre erhverv – det er i hvert fald de udmeldelsesårsager, dbio får oplyst. Der er naturligvis også medlemmer, der melder sig ud af andre årsager. Medlemmerne oplever i stigende grad, at de melder sig ud fordi deres privatøkonomi er presset. Det er ærgerligt, men ikke overraskende samfundets økonomiske udvikling taget i betragtning.
dbio vil være på forkant med denne medlemsudvikling, og derfor har dbio’s hovedbestyrelse netop godkendt en plan for medlemshvervning og medlemsfastholdelse.
Deri ligger nye aktiviteter for studerende, mere direkte kontakt med eksisterende medlemmer, nye kontante medlemsfordele og mange andre tiltag. Samtidig er det vigtigt at synliggøre de eksisterende goder som eksempelvis juridisk bistand, hjælp ved arbejdsskader, rådgivning om overenskomsten og adgang til hjælp fra din tillidsrepræsentant.
hverve-pjece Du kan læse mere om medlemsfordelene og argumenter for medlemskab her og her.

Tilsvarende er det vigtigt, at vi alle – organisation, repræsentanter og medlemmer - påtager os et ansvar for fællesskabet og dermed et ansvar for hvervning og fastholdelse af medlemmer. Vi vælger alle at betale til en fagforening, og vi er vel alle interesserede i, at den fagforening er så stærk som mulig? Derfor vil jeg opfordre dig til at gå i dialog med ikke-medlemmerne, når de for eksempel ryster på hovedet af dit valg om at være med i dbio, eller hvis der bliver sagt, at du lige så godt kan melde dig ud, fordi du alligevel får alle goderne.
dbio er et fælleskab, hvor alle bidrager på. Hvis ingen bidrager, forsvinder både fællesskabet og dbio som organisation. Og dermed også de goder, som ikke-medlemmerne læner sig op ad.

Hilsner fra Camilla Bjerre