Archive for the ‘Bioanalytiker – hvad for en fisk?’ Category

Bioanalytiker – hvad for en fisk?

mandag, januar 14th, 2013

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

”Ingen ved, hvad en bioanalytiker er!”

Sådan udbryder bioanalytikerstuderende i Studerendes Udvalg i Danske Bioanalytikere – de er frustrerede over den manglende kendskab til vores fag. De står ikke alene med den frustration, for jeg hører den ved stort set alle de møder jeg deltager i med bioanalytikere. Ja, jeg kender den endda fra mig selv. For eksempel når en bordherre ikke har det ringeste begreb om, hvad jeg laver. Så føler jeg, at han ikke forstår endsige anerkender mit valg af uddannelse. Det er ikke specielt rart.

Samtidig hører jeg (meget) ofte bioanalytikere omtale sig selv som laboranter eller hospitalslaboranter. Og det kan endda også slippe ud af den selvsamme mund, der tidligere har bedt mig om at gøre noget ved, at ingen ved, hvad en bioanalytiker er og laver. Paradoksalt…

Jeg mener ikke, at det kun er Danske Bioanalytikere, der skal synliggøre bioanalytikerfaget. Vi skal alle sammen være tydeligere, når vi omtaler bioanalytikerfaget. Både, når vi er private, OG når vi er på arbejde.

Bioanalytikerstuderende i Studerendes Udvalg i Danske Bioanalytikere, havde mange ideer til, hvordan det kunne synliggøres, hvad en bioanalytiker er. Danske Bioanalytikere arbejder videre med mange af ideerne, men der blev stillet et par spørgsmål, som jeg håber, at du også vil reflektere over:

Præsenterer du dig for eksempel med titel, når du står overfor en patient?
Benytter du de få sekunder, mens glassene fyldes op, til at forklare patienten, at du vil bringe blodprøven til laboratoriet, så bioanalytikerne kan analysere den?
Nikker du blot, når nogen spørger dig, om du er hospitalslaborant?
Forklarer du din bordherre, at bioanalytikerne har en finger med i 70 – 80 % af alle de diagnoser, der stilles?

Den bedste måde at synliggøre, hvad bioanalytikere laver, er simpelthen at tale om vores forunderlige fag med de mennesker, vi møder. Hver gang kommer vi tættere på, at bioanalytikertitlen anerkendes med et genkendelsens nik.
Derfor vil jeg opfordre dig til at finde en arbejdsrytme, der giver dig mulighed for at fortælle patienterne om, hvad en bioanalytiker laver.
Måske har du allerede et par punchlines, du benytter dig af, når du skal beskrive bioanalytikerfaget overfor din bordherre?
Du er også velkommen til at dele dine ideer eller ”linjer” herunder eller på Facebook i gruppen ”Danske Bioanalytikere”, hvor 1.112 medlemmer indtil videre debatterer om alt fra mobning til fagbladets fremtid.

Hilsner fra

Camilla Bjerre