Archive for the ‘Trompetbukser er stadig in’ Category

Trompetbukser er stadig in

mandag, januar 16th, 2012

Af Camilla Bjerre

Kære medlem

Kender du det, at når moden skifter, så kan man se sig nærmest tvunget til, at lægge sit yndlingstøj i gemmerne? Noget nyt og fancy er kommet til, og forholdsvist hurtigt forsvinder det, som man ellers har sværget til tidligere.

Efter mine laboratoriebesøg hen over vinteren har jeg indset, at det måske er på tide, at finde trompetbukserne frem igen. I overført betydning selvklart, for trompetbukserne skal ses som et billede på støj.

Da arbejdsmiljøet begyndte at blive rigtig moderne at beskæftige sig med i 1970’erne, var støj et af hovedområderne – sammen med det man kaldte ”møg og røg”. Men senere eksploderede interessen for et andet arbejdsmiljøområde, nemlig psykisk arbejdsmiljø. Derved blev de mere klassiske arbejdsmiljøområder skubbet lidt til side - ikke glemt, men blot skubbet til side. Herunder støjen.

De laboratorier, som jeg har været på i forbindelse med laboratoriebesøgene, har alle arbejdet aktivt for at bekæmpe støjniveauet, og dette med held rigtig mange steder. Men vi bliver nødt til at indse, at i takt med at vores fag bliver automatiseret, så må støjbekæmpelsen helt i top.

Storrum med maskinparker og arbejdsstationer er og bliver af det dårlige. De enorme apparater - som vi jo selvfølgelig er vildt glade for - larmer mere end hvad godt er. Jeg frygter, at antallet af bioanalytikere med høreskader vil stige, og det må vi for alt i verden undgå. Derfor er det rigtig vigtigt, at starte arbejdet med støjbekæmpelse allerede når et apparat skal indkøbes. Nogen gange sker det dog, at når apparatet står i laboratoriet kan oplevelsen af larmen være en helt anden. Andre apparater istemmer og der er snak omkring apparaterne. Pludselig er larmen mere end hvad der kan accepteres, og det er netop der vigtigt at sige fra, når man oplever ubehag på grund af støjniveauet. Og så skal der handles, for at sænke støjniveauet igen. Måske kan besøg på andre laboratorier være inspirerende – både før og efter indførelse af et apparat.
Det kan endda være, at I allerede har knækket koden - så del den med andre via vores fagblad eller ved at kommentere denne blog.

Hvis I har behov for mere viden om støj - så læs Arbejdstilsynets vejledning
Måske vil I måle, om der er for meget støj på jeres arbejdsplads – så prøv en vejledende måling med denne svenske app til Iphone

Uanset hvad, så er det tid til at ryste støvet af dine gamle trompetbukser, og finde på kreative løsninger der kan dæmpe støjniveauet på laboratorierne.

Hilsner fra Camilla Bjerre